Nyugdíj: Baljós árnyak

Talán már mi is rájöttünk, hogy a filmekben és az életünkben nagyon sok a hasonlóság. A valaha volt egyik legnépszerűbb film pedig a Star Wars univerzumhoz fűződik, és nem véletlen a párhuzam. A nagy Star Wars történet kronológialiag a Baljós Árnyakkal kezdődött, amely óriási háborúba, majd sötét uralomba borult. Bár a hasonlat elsőre erősnek tűnik, de talán mégsem annyira, íme, a tények!

A „működő rendszer”

A jelenlegi nyugdíjrendszer ahogy látjuk működik. Vannak persze kisebb (nagyobb) hibák, de az emberek rendszeresen megkapják a jussukat. Sőt, a hölgyek 40 év  igazolt munkaviszony után akár a nyugdíjkorhatár betöltése előtt is nyugdíjba vonulhatnak. Jelenleg pedig még különböző extra juttatásokat is kaphatnak a munkától visszavonult idősek, de ez minden kétséget kizárólag a közelgő választásoknak köszönhető. Röviden ennyit a pozitívumokról, de térjünk rá, hogy melyek is ezek a bizonyos baljós árnyak!

Sok nyugdíjas már most elégedetlen

A panasz elsődleges oka, hogy a nyugdíjak már most kevesebbek, mint az utolsó aktív keresetünk volt. A mostani szabályzás szerint nagyjából 50 bejelentett évet kellene dolgozni, hogy nagyjából megkapjuk az utolsó keresetünket nyugdíjként.

A másik gyakori panasz, hogy kevés a nyugdíj. És ez nem csak egy általános panaszkodás, hanem tény. Több mint 75 ezer ember legfeljebb 50 ezer forintot kap havonta, és a több mint 2 millió nyugdíjas felének a havi bevétele nem éri el a 100 ezer forintot. És még ha viccesen is hangzik, nekik még jobb a helyzetük, hogy miért is?

Öregedik a társadalom

Sokan beszélnek róla, de mégis kevesen értik meg, hogy mi ez. Sokan hallottak a Ratkó-gyerekekről, róluk a leglényegesebb tudnivaló, hogy arányaiban nagyon sokan vannak (300 ezer ember). Ez azt jelenti, hogy kb. 3 éven belül ők nem bevétel, hanem kiadás oldalról fogják érinteni a TB rendszert. Ha mindenki csak átlagbért keres, és utána átlagnyugdíjat kap, akkor  300.000 (fő)*12 (hónap)*142.500 (havi összjáradék) forintnyi adó veszik el, ami 513 milliárd forint. Az átlag havi nyugdíj pedig 120 ezer forint, így éves szinten 300.000*12*120.000, az 432 milliárd forintra rúg. Így a bevétel kiesés és a kiadás növekedés együtt majdnem eléri az ezer milliárd(!!!) forintot évente. Ezek a számok azért kimondottan megdöbbentőek. És még nincs vége.

Később csak rosszabb lesz

Sokat értekeznek róla, és már hivatalos (MNB általi) kimutatás is készült róla, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer legjobb esetben még 20 évig tartható fenn. Ennek okai az előbb említett öregedés, a kivándorlás, a sok állami alkalmazott, és az alacsony bérre bejelentett emberek, de ezeknek együtt kéne drasztikusan változni, hogy a TB rendszer talpon maradjon.

Egy szó mint száz, bizony jelentős változás előtt állunk, ahol a közteherviselés helyén az egyéni felelősségvállaláson lesz a hangsúly. Ahogy a bevezetőben említett Star Wars-ban is. Várhatóan teljesen nem szűnik meg az állami nyugdíj rendszere, de jelentőse csökkenés (és korhatár növekedés) várható.

De nem kell kétségbe esni. Az új rendszernek bárki lehet a nyertese. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy állami ösztönzés mellett (éves szinten akár 280 ezer forint) el kell kezdeni megtakarítani az idős korunkra. Ez az, ami soha nem késő, de nem lehet elég korán kezdeni. Vegye fel velünk a kapcsolatot! Az MBA Advise cég képzett munkatársai azon lesznek, hogy Önnek ne nyűg, hanem boldogság legyen a nyugdíjas élet.