A Kínai tőzsde összeomlása és annak hatása egy kisbefektető vagyonára

 

Kedves Olvasó!

Olyan témát boncolgatunk most, amely nem biztos, hogy elsőre logikus és értelmezhető. Ez talán azért van, mert ennél egyszerűbb dolog a világon nincsen.

A célunk mindig az, hogy több pénzünk legyen! Hogyan kapcsolódik ez ahhoz, hogy a kínai tőzsde „összeomlik”? Hogy a kínai részvények zuhannak?

Nagyon egyszerű. Nekem van egy hosszú távú megtakarításom.

(Na jó nekem nem egy van, de ettől az apróságtól most tekintsünk el!)

Minden hónapban ugyanannyi magyar forintért vásárolok befektetési eszközalapokat. Még hátra van az előre rögzített futamidőből 15 év. Iszonyatosan sok idő.

Miért örülök én annak, hogy esik a kínai részvény? Mert az az eszközalap, amelybe én vásárolok, annak tetemes része kínai részvényt vásárol. Ez az üzletpolitikája. Nincsen más opciója az eszközalap kezelőjének. Kötött a kezük. Lavírozhatnak ugyan az ázsiai piacon, de csak vasúti síneknek megfelelő szigorú útvonalakon haladhatnak. Lássuk be! Egy mozdony lassan indul, és sokára jut el a párhuzamosan futó sínpárra. Ugyanilyen egy eszközalap is. Sok millió, sok százmillió euró, forint, dollár zakatol benne, és a manőverei lassúak. Így aztán, ha az adott piac, amelyen halad, esik, akkor esik az egész eszközalap értéke is.

Mi ennek a következménye? Ha a kínai részvény esik, akkor az ázsiai eszközalap, amelybe én vásárolok, szintén esni fog. Tehát amikor legközelebb vásárolni fogok, akkor olcsóbban fogok vásárolni!

Ez a kulcsa az egésznek! OL-CSÓB-BAN!

Bármelyikünk nagymamája kimegy a piacra, akkor ő is olcsóbban szeret vásárolni. És ha ezt tette az utolsó 60 évben, akkor az nagyon sok pénz. A célunk mindig az, hogy több pénzünk legyen! Vagy több maradjon meg! De ez legyen egy másik cikk témája.

Miért jó, hogy egy eszközalap, amit veszünk, az most olcsó és hátra van még 15 év? Mennyit nyertek ügyfeleink az orosz-ukrán konfliktuson? Mit kell csinálni a már kínai részvényben lévő tőkénkkel? Hogyan osszuk fel a portfóliónkat egy ilyen helyzetben, hogy a nyereségünk a legnagyobb legyen, de ne is közelítsük meg a kockázatos helyzeteket? Miért ajánljuk a dél-amerikai eszközöket?

Egyszerű! A világgazdaság minden esetben nő! 10-15 éves kollektív zuhanást nagyon ritkán fedezhetünk fel. Ezek nem azok. Figyeljünk és használjuk ki!

Személyes szakmai tanácsadásért hívja cégünket! Az MBA Advise Kft. két fő profilja közül az egyik éppen ezzel foglalkozik! Keressen rá az elérhetőségeinkre, a tanácsadóinkra, vagy hívja egyenesen a központi irodánkat ezen a számon: +36 1 784 5851!

 

Budapest, 2015.07.28.

-- Márfai Bence --