A Babakötvényről röviden-tömören

 

Fontos az Ön számára a gyermeke jövője? Olyan megtakarítást keres, amellyel fedezi az egyetemi éveit? Esetleg egy lakáshoz szeretné a későbbiekben hozzásegíteni? Vagy egyszerűen csak megkönnyítené az életkezdését?

Ma már számtalan lehetőség közül lehet választani, ha gyermekcélú megtakarításban gondolkodik az ember, azonban a legtöbben a Babakötvényt ismerik, illetve arról hallottak a leginkább. Azt viszont sokan nem tudják, hogyan is működik ez a megtakarítási forma. Hát lássuk.

Maga a Babakötvény egy 2005. évi törvény által (FÉTÁM – Fiatalok Életkezdési Támogatása) jött létre, mely kimondja, hogy a 2005.12.31-e után született gyermekek egyszeri, 42.500 HUF összeget kapnak. Ez a pénzösszeg a Magyar Államkincstárnál egy ún. letéti Start-számlára kerül automatikusan. A feltétele a magyar állampolgárság és a magyarországi lakhely, továbbá egyéni befizetésre nincs lehetőség. Ezután – ha a szülők szeretnék – átvezetik ezt az összeget egy ún. Start-értékpapír számlára, ami 2012.10.01-től szintén csak a Magyar Államkincstárnál nyitható meg. Ennél a módozatnál már van lehetőség további befizetésekre, legyen az akár havi 1.000 HUF. Itt már megjelenik egy 10%-os állami támogatás is, ami évente 6.000 HUF-ban maximalizálódik. A befizetett összeg(ek)et változó kamatozású állampapírba fektetik. És itt jön az érdekesség. A kamat mértéke a következőképpen alakul: az előző évi infláció + 3% kamatprémium. Nem mindenki van képben e területen, ezért segítek egy picit. A 2015. évi infláció egészen pontosan -0,3% volt. Igen, jól látja, -0,3%.

Továbbá. Azt tudta, hogy a megtakarított pénzösszeget csak a törvényben előre meghatározott célokra lehet felhasználni? Ezek a célok pedig a következők: a tanulmányok, a lakhatás, a pályakezdés és a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése. Sőt! A számláról történő kifizetéshez a számlatulajdonosnak a magyar állampolgárságát és Magyarország területén lévő lakóhelyét is igazolnia kell.

Számoljunk egy picit! Ma Magyarországon egy ösztöndíjas hallgatónak is 200.000 HUF lehet a kiadása az egyetemi, illetve főiskolai tanévkezdéskor. Az orvosi és műszaki egyetemeken a jegyzetek, füzetek, stb. ára átlagosan 120-150.000 HUF körül alakul. A bölcsész szakos hallgatók egy picit olcsóbban úszhatják meg a tanév elejét, hiszen nagyjából 40-50.000 HUF-ból megvásárolható minden. Azt is tudjuk, hogy sok diák új albérletben kezdi a tanévet, ahol átlagban 80.000 HUF-os kaucióval kell számolni. Ma már a tanuláshoz elengedhetetlen laptopokról nem is beszélve. Összességében átlagosan egy félév költsége 320.000 HUF körül mozog. De ennél még nagyobb kiadással – kb. 480.000 HUF – számolhatnak a költségtérítéses hallgatók. Ilyen kiadások mellett lehetetlen, hogy elegendő megoldást jelent a Babakötvény.

Nézzük meg, mik lehetnek az előnyei. Ilyen például a korlátlan befektetési lehetőség. Ez azt jelenti, hogy évente pár ezer forint befizetésére is van módja az ügyfélnek. Ezen felül az egyszeri (42.500 HUF életkezdési támogatás) összeg automatikus elhelyezésre kerül a Magyar Államkincstárnál lévő letéti Start-számlára. További előny lehet az, hogy ennek a számlának és a számlavezetésnek nincs költsége, illetve maga a Babakötvény adó-, illeték- és járulékmentes.

A hátrányok között viszont többet említhetünk. A már korábban említett kifizetési célok korlátozottak. Amint szülőként megnyitja a Start-értékpapír számlát, teljesen elveszti a kontrollt, ugyanis a megtakarított összeget csak a gyermek veheti fel, a 18. életévének betöltése után. A mai fiatalok közül viszonylag sokan döntenek amellett, hogy külföldre mennek a munkavállalás, a nyelvtanulás vagy éppen a továbbtanulás miatt. Ilyen esetben azonban 0% hozamot generál a Babakötvény, hiszen nem rendelkezik az adott személy magyarországi lakóhellyel.

A fentebb felsorolt okok miatt is óriási az érdektelenség az állam által kínált gyermekcélú megtakarítás iránt. Ezt alátámasztandó 2005.12.31. és 2015.07.31. között 902.088 db kincstári letéti számlát nyitottak. Ugyanezen időszak alatt csupán 83.687 db Start-értékpapír számla jött létre. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a szülők 9%-a gondolja úgy, hogy érdemes az államnál gyűjteni gyermekének. Ezt a képet még inkább rontja az a tény, hogy a Start-értékpapír számlát olyan nagyobb gyermekeknek is nyithatnak a szülők, akiknek nem járt az életkezdési támogatás.

Azt gondolom, hogy felelősségteljes szülőként tisztában van azzal, hogy gyermekének a mai világban bizony gyűjteni kell egy kezdő tőkét. Ön egy jól működő, kiszámítható és biztonságos megtakarítást szeretne. Épp ezért nem a Babakötvénnyel képzeli el megalapozni gyermeke jövőjét. Ha érdekli a javaslatunk, hogy miképpen, illetve milyen megtakarításon keresztül érheti el a kitűzött célt, akkor forduljon hozzánk bizalommal.

 

Budapest, 2016.02.18.

-- Zugonics Szabolcs --