Erre figyeljünk, ha van nyugdíjbiztosításunk!

Szerencsére egyre többen vagyunk, akik már elkezdtünk gondoskodni az időskorunkról. Ráadásul közülünk sokan nyugdíjbiztosítást választottak. Könnyen lehet, hogy ez számunkra a legjobb megoldás, azonban számos olyan dolog akad, amelyre érdemes odafigyelnünk. Nem elég, hogy kényelmesen hátradőlünk, és fizetgetjük a díjakat. Figyelem, akár több millió forintot nyerhetünk, ha az alábbiakról nem feledkezünk meg.

Igényeljük az adókedvezményt!

Mint azt már szinte mindenki tudja a nyugdíjbiztosítások után 20%-os évente 130 ezer forintos adókedvezmény jár. Ez viszont nem összekeverendő az állami támogatásokkal, amely például a lakástakarékok után jár. Itt ugyanis az állam nem utalja automatikusan a pénzt a megtakarítási számlánkra, hanem minden egyes évben nekünk kell igényelni azt, az adóbevallásunkon keresztül. Az eddig tapasztalatok szerint az emberek majdnem egyharmada ezt elmulasztja, így pedig jelentős pénztől esik el. Mi ne kövessük el ezt a nagy hibát!

A befektetési alapok „kezelése”

Az egész megtakarításunk kulcspontja a befektetési alapokban rejlik. Ha jól muzsikálnak, akkor magas nyereségünk, és szép nyugdíjunk lesz. Bár a befektetést az alapkezelők végzik, nekünk is figyelnünk kell! Minden egyes befektetési alapnak szigorú szabályzása van, így lehet bármennyire is ügyes egy alapkezelő, bizony néha lehet veszteséges az alap teljesítménye. Nekünk annyi a dolgunk hogy erre figyeljünk és igyekezzünk olyan alapokat, vagy a biztosító által kínált csomagokat választani, amellyel ezt elkerülhetjük.

Kell az árfolyamfigyelő rendszer?

A veszteségek elkerülése érdekében a biztosítók bevezették (különböző néven) az árfolyamfigyelő rendszereket. Ennek a lényege, hogyha egy konkrét befektetési alap elér egy általunk beállított veszteséget, akkor innen kivonják a pénzt, és egy kisebb kockázatú (és hozamú) alapba kerül át a pénz.

Az alapgondolat nem rossz, csak az a baj vele, hogy így azonnal realizáljuk a veszteséget. Így a másik alapnak még jobban kell teljesítenie, hogy ez visszajöjjön. Hoasszabb távon érdemes kivárni, és nem egyből begyűjteni a veszteséget. De később erről egy külön cikkben írunk majd.

Gondozzuk a nyugdíj megtakarításunkat!

Bár a nyugdíjbiztosítással koránt sem kell annyit foglalkozni, mint egy nyugdíj előtakarékossági számlávl, de ahogy itt feljebb is kiderólt nem elég ha csak hátradőlünk, és várjuk a magas nyugdíjat. A hosszú távú megtakarítás, hosszú távú figyelmet is igényel. De ezt nem kell egyedül csinálni, hanem keressen fel minket. Mi nem csak a megfelelő nyugdíj megtakarítást segítünk megtalálni, de utána sem engedjük el a kezét. Folyamatosan segítünk, hogy a lehető legmagasabb nyugdíjat érd el.